Mariska Aniba

 

foto schilderij Mariska Aniba

Als kind tekende en schilderde ik heel graag, maar daarna heeft mijn creativiteit lange tijd slechts een uitweg gevonden in mijn werk als psycholoog. Pas sinds 2005 schilder ik op (grote) doeken en dat vond ik zo verrassend fijn om te doen dat er in 2007 een atelier aan ons huis is gebouwd. Bij het LAK-theater in Leiden ben ik schildercursussen gaan volgen en vele jaren heb ik daarnaast op de dinsdagavond vertoefd op het Art-Ship bij Riet Rosier in Valkenburg. Ook bij diverse andere kunstschilders heb ik workshops gevolgd om de verschillende technieken te leren. Daarnaast las en lees ik veel boeken over de kunst van het schilderen.

 

Ik schilder hoofdzakelijk abstract, soms licht figuratief, veelal in warme kleuren met een sterke afwisseling tussen lichte en donkere tinten en tussen rust en beweging. Heel af en toe maak ik ook rustiger schilderijen in alleen koele tinten. De natuur en haar seizoenen beïnvloeden me wel in mijn keuze voor kleuren en vormen, maar meestal laat ik een schilderij zichzelf worden, zonder een plan of idee vooraf te hebben. Helaas ben ik een te ongeduldig mens om met olieverf te kunnen werken. Daarom gebruik ik vrijwel altijd acrylverf, vaak gemengd met zand of andere materialen.

 

Schilderen betekent voor mij totale vrijheid. Als ik schilder ben ik buiten de tijd en volledig gelukkig, alles is goed wat er gebeurt. Ik kan me geheel uitleven in de vormen, kleuren en materialen waarvoor ik op dat moment in de stemming ben. Om mijn “hoofd” uit te kunnen schakelen, heb ik tijdens het schilderen wel muziek nodig en niet gehinderd door te veel kennis kan ik dan mijn handen gewoon hun gang laten gaan. Op een gegeven moment voelt een schilderij voor mij rustig en dan weet ik dat het af is. Maar voor die tijd is het zo verslavend dat ik regelmatig met een grote boog om het atelier heen loop, omdat ik weet dat ik niet kan stoppen als ik eenmaal binnen ben.

 

Contactgegevens:

Mariska Aniba

Website: www.absztrakt.nl

E-mail: mariska@aniba.com

Telefoonnummer: 071 4012554 of 06-25492280